Uro i Tyrkia stopper videoopptak til Festspillutstillingen 2016

Festspillkunstner og kurder Shwan Dler Qaradaki skulle gjøre nye opptak til videoen ”Butterfly Hotel” i Tyrkia som er en del av årets Festspillutstilling, men urolighetene i området stoppet turen for MUF-flyktningene som skulle reise ned med multikunstneren. 

Festspillutstillingen 2016 ”Qaradaki as Prime Minister” med vegginstallasjon, foto og film åpnes offisielt 18. juni i festspillbyen Harstad. Her skal Shwan Dler Qaradaki, som ble utpekt til årets festspillkunstner allerede før jul, utfolde seg på veggene i Galleri NordNorge. Han vil blant annet sette krigsbilder fra media inn i en kunstkontekst og iscenesetter seg selv som statsminister med flyktningebakgrunn.

"Qaradaki as Prime Minister" er årets Festspillutstilling, der kunstneren iscenesetter seg selv som statsminister med flyktningebakgrunn. Foto: Ulla Schildt

«Qaradaki as Prime Minister» er årets Festspillutstilling, der kunstneren iscenesetter seg selv som statsminister med flyktningebakgrunn. Foto: Ulla Schildt

En del av utstillingen er dokumentarvideoen ”Butterfly Hotel”, som Qaradaki filmet da han reiste tilbake i fluktruten fra Kurdistan til Norge etter endelig å ha fått norsk pass i fjor. Denne våren skulle han videreutvikle videoen, ved å reise ned sammen med kameratene som han ble kjent med da han kom til Norge for omtrent 16 år siden.

  • Vi skulle konfronteres med minner vi helst vil glemme og beskrive hvordan det er å møte minnene igjen, men kameratene mine turte ikke reise, sier festspillkunstner Shwan Dler Qaradaki.

Selv har Qaradaki fått oppholdstillatelse i Norge etter å ha ventet i 12 år. Men vennene hans er såkalte MUF-kurdere (forkortelse for flyktningestatus til en gruppe kurdiske flyktninger fra Irak som søkte asyl i Norge i perioden 1998-2000) og de venter fortsatt på statsborgerskap i Norge, etter mer enn ti år som flyktning her.

  • De er redde for å bli arrestert i Tyrkia som er i sterk konflikt med kurderne. De frykter at de kan bli arrestert og stemplet som illegale flyktninger. Siden de ikke er norske statsborgere, kan heller ikke den norske ambassaden hjelpe, hvis noe skulle skje, forklarer Shwan.
Klipp fra førsteversjonen av "Butterfly Hotel".

Klipp fra førsteversjonen av «Butterfly Hotel».

Dermed blir det kun visning av den første versjonen av ”Butterfly Hotel” på årets Festspillutstilling. Den 29 minutter lange dokumentarvideoen er vist kun én gang før i Oslo.

  • Det er leit at jeg ikke fikk videreutviklet den til offisiell åpning, men jeg har stor forståelse for at mine venner ikke tar sjansen på å reise tilbake. Situasjonen er mye verre mellom Tyrkia og Kurdistan nå fordi det er så mange flyktninger der, sier Qaradaki.

Qaradaki forsikrer om at vegginstallasjonen og foto til utstillingen blir som planlagt.

Dokumentarvideoen ”Butterfly Hotel” tar utgangspunkt i fire politiske flyktninger som vender tilbake og konfronteres med minnene fra flukten til Norge fra Kurdistan, et par tiår tilbake. Tittelen ”Butterfly Hotel” er navnet flyktningene ga til en park i Athen, der de overnattet i pappesker om natta. De deler nå sterke minner fra fluktruten til sitt nye hjemland Norge, som har latt dem vente på varig oppholdstillatelse i 12 år.

Kurderne er den fjerde største folkegruppen i Midtøsten og lever i et område som er delt mellom Tyrkia, Irak, Iran og Syria.

Les mer om utstillingen «Qaradaki as Prime Minister» her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *