Møt fribymusikeren – ett år etter ankomst Harstad

Fribymusiker, menneskerettighetsaktivist og sudanesisk fredssanger Abazar Hamid er sentral når Music Freedom Day markeres i Harstad i dag og i morgen. Han mener musikk kan være en suksessfaktor for integrering, i den flyktningesituasjonen vi har i dag.

Harstads første fribymusiker, Abazar Hamid, deltar i konferansen med tema «Freedom of Artistic Expression», der han skal samtale om aktivister i aksjon, sammen med Mark LeVine som er produsent, musiker, forfatter og forskningspartner fra University of Lund i USA. Initiativtaker og prosjektleder Jan Lothe Eriksen for SafeMUSE i Norge, leder samtalen om aktivister i Midtøsten.

Om kvelden deltar Abazar Hamid i konserten «Music Freedom Night» der han skal framføre låten «We need peace» sammen med lokale musikere og Care Gospel.

I videoen over kan du høre smakebiter fra de første prøvene med Care Gospel og Abazars egne synspunkt på dagens flyktningekrise.

Abazar A. Bagi Hamid kom til Harstad i desember 2014 og det første han bestemte seg for å lære seg, var joik.

– Joik er en så sterk måte å uttrykke seg på. Stemmen er instrumentet, og man trenger verken elektrisitet eller strøm. Jeg ønsker å lære meg samisk språk og levemåte, og en gang lage en større afrosamisk forestilling, sa han da.

Nå jobber han med prosjektet afrojoik sammen med blant andre Ulla Pirtijärvi på Kultur i Troms, som skal vises i Paris i april.

Abazar Hamid hadde flere opptredener under Festspillene i fjor. Han holdt konserten «Med joik som inspirasjon» til stor begeistring fra publikum i Galleri NordNorge. Han sang  «Å eg veit veit meg eit land» av Elias Blix sammen med Heggenkoret, på Festspillenes åpningsseremoni. Fribymusikeren deltok også i suppesamtalen «Når musikk blir farlig» på Ludo.

Abazar A. Bagi Hamid har sine musikalske røtter i afrikansk og sudansk tradisjon, men er også inspirert av reggae- og afrolatinske rytmer. Fordi han laget politiske sanger med budskap om fred måtte Abazar flykte fra hjemlandet Sudan i 2008. Han og familien dro i eksil til Kairo i Egypt, der han fortsatte arbeidet med å samle musikere i arbeid for fred. Nå er han godt etablert i Harstad, etter ett år som byens første fribymusiker.

Konferansen arrangeres av SafeMUSE i samarbeid med Kultur i Troms. SafeMUSE er en organisasjon som arbeider for å skape nye muligheter for forfulgte og truede artister, musikere, komponister og tekstforfattere – i nært samarbeid med ytringsfrihetsorganisasjonen for musikere, Freemuse.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *