Karikatur med klimasnert fra Island

Møt en av Islands beste karikaturtegnere, Halldór Baldursson, som bidrar med klimategning i kunst- og kulturmagasinet HØTT som lanseres i dag.

Halldór Baldursson

Halldór Baldursson

Baldursson leverer i dag ukentlig tegninger til Frettabladid, som er en av Islands største aviser og til næringslivsavisen Viðskiptablaðið. Baldurssons strek finner sin form i hans kreative studio, som er en del av et arbeidskollektiv i det gamle havneområdet i Reykjavik.

Bak enn port, opp ei trapp og gjennom en lang korridor. Studioet er ikke lett å finne, men han tar imot i bakgården og geleider litt forsiktig inn gjennom labyrinten.

Islandsk avistegner 2

– Jeg begynte å tegne først fordi jeg var politisk interessert og følte at jeg kunne kombinere dette med en dose humor i tegningene.

Baldursson engasjerte seg sammen med flere karikaturtegnere over hele verden, etter angrepet på det franske magasinet Charlie Hebdo i januar for ett år siden. Det satiriske magasinet i Paris, ble brått og brutalt angrepet av en islamsk terrorgruppe.

Her kan du se Baldurssons hyllest av mediekolleger i Frankrike som ble drept på grunn av trykte tegninger

Blekkpøler har flytt i alle retninger over hele skrivebordet, etter mange års arbeid. Tett i tett fylles veggene i studioet hans av en palett av ulike tegninger. Karikaturer av islandske politikere og noen mer barnslige tegninger rammer inn et eldgammelt kart over Island. Han sketsjer på en tegning av en sykkel med en løsmunnet politiker oppå, mens vi snakker.

– For å være avistegner må man ha egne meninger. Man må også gjøre en god del research. Folk har endret sine lesevaner for å oppdatere seg på nyheter, så jeg bruker nå Facebook mye. Jeg følger for eksempel mennesker som ofte har sterke meninger om saker, forteller han om hvordan en avistegner jobber.

Baldursson (f.1965) har jobbet som illustratør siden 1989, da han tok sin avsluttende eksamen som grafiker ved Myndlista- og handíðaskóli Íslands, som i dag er det som kalles kunstakademiet på Island. Han har illustrert dusinvis av barnebøker og har vært foreleser ved Kunstakademiet i flere år.

– Det var først i fra 2005, at jeg fikk på plass en fast avtale som ga meg sjansen til å levere tegninger daglig til aviser.

 

3 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *