Grandios og sjarmerende festsalutt uten løskrutt

Et heftig begeistret publikum i en stappfull Storsal feiret Divisjonsmusikkens videre eksistens. Det var sus i serken fra begynnelse til slutt! 

ANMELDELSE AV  Lausdans i uniform                         

Passende nok: en fanfare ledsager noen militære dignitaries inn til denne visuelt og auditivt storslåtte og humoristisk fortalte beretninga om dansens og musikkens plass i «Det Militære» gjennom tidene. Her er seremonielle festuniformer og presist marsjerende drillgardister koblet til folkelig partykultur gjennom tidene: lausdans, halling («høfsar» på nordnorsk), bryllup og gode historier, basketak og styrkeprøver.

Først får vi smellvakre nasjonalromantiske bilder av fjord og fjell ledsaget av vindens sakte sus, sauebjeller og Valdresmarsj, hvorpå konferansier Alexander Rindestu takker for i aften. For mer er det vel ikke å si om militærmusikk? Åjoda, skal det vise seg! Det er mye mer! Og dans har mye mer å gjøre med dette enn nokon skulle tru.

Danserne fra kartellet forteller dette med sedvanlig kamplyst og ømhet. Her er lørdagskveld på moen, krig som koreografi, vals som eksersis. Gardister og et sammenraska brudefølge bestående av forbispaserende festspilldirektører og annet godtfolk entrer scenen, og vi får tablåer fra festkulturen i folkedypet. Litt laust, men sjarmerende fortalt.
Drillgardistenes inntog setter salen i kok når de gjør det de virkelig kan etter først å ha agert nykomlinger udi valsens mysterier. Og så avdukes Divisjonsmusikken vårres, som har sittet bortgjemt bak sløret, som ei blyg brud, helt til nå! De er fortsatt på statsbudsjettet! Og de spiller Ole Olsens marsj basert på folkemusikk og joik-elementer («gammel joigermarsj» enligt konferansieren), før de avslutter med  «Vilje til seier» (Brigade Nords marsj) av Stig Nordhagen. Måtte seieren følge deres faner gjennom alle framtidige budsjettforlik!


  • Prod: Festspillene i Nord-Norge og Forsvarets musikkorps Nord-Norge
  • Idé, regi, tekst: Anders Eriksson
  • Storsalen, Harstad kulturhus, 21. juni 2016.
  • Medvirkende: Forsvarets musikkorps Nord-Norge (FMKN)- dirigent Alexander Hansson
  • Konferansier + roller: skuespiller Alexander Rindestu
  • Felespiller: Erlend Viken
  • Dansere fra Kartellet: Ådne Kolbjørnshus, Sigurd Heide
  • Musikere og drillgardister fra Kongens Garde (3. gardekompani)
  • Ellers medvirket: Impromptu fest- og bunadskledd brudefølge
  • «Fartsfylt scenisk fortelling» (sier omtalen – grei sjangerplassering).

Toppfoto fra lausdans i Uniform, foto: Roger Hennum)

Lausdans i Uniform, foto: Roger Hennum

Lausdans i Uniform, foto: Roger Hennum

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *