2016-mannen. Hør han snakker -med ord.

På arrangementet Kritisk punkt mandag 20.juni under Festspillene i Harstad hørte jeg på menn som snakket! Anki Gerhardsen, journalist og kunstkritiker hadde fått dem i tale i et panel om temaet « Går det an å være mann i 2016” Denne debatten er en av tre “Kritisk punkt” som Gerhardsen er ansvarlig for. Konseptet er å ta utgangspunkt en forestilling hvor et tema blir kunstnerisk behandlet.

Den første Anki Gerhardsen vil snakke med er Sigurd Johan Heide fra 5-manns-dansegruppa Kartellet. Forestillingen “Anføttes “ som er utgangspunktet for debatten deltok han i dagen før. Vi hører om erfaringen med hvordan han som danser og mann har og tar status i forestillings-rommet kontra hvordan kvinner har og tar status i det samme rommet. Det ligger makt i fysikk, kraftig stemme og tydelighet i rommet sier han. Det er fint for han å bruke språket i bevegelsene sine, kropper må ikke undervurderes i forhold til ordene nevner han videre. Menn er flink å gjøre og utføre . Han sier noe om at menn har en menneskelig del også ikke bare en maskulin del.

Jeg som tilhører merker at denne mannen er engasjert i temaet, jeg føler at han snakker om for han et viktig tema. Jeg hører hva han sier. Jeg ser at han bidrar med sine ord i debatt. Hva er det han har sagt til meg? Kan det være slik at han opplever at det viktigste i situasjonen er “gjøre-tingen”: å delta i debatt, å stå ved panelbordet å uttale seg i funksjon av regissør for forestillingen. Har han sagt at det viktigste ikke er hva han sier og hvilke ord han velger?

Den neste Gerhardsen inviterer inn i samtalen er Dag Furuholmen, psykologen. Han har klienter. Som han snakker med. Bruker ord. Snart kommer han med et poeng : Det skjer en voldsom feminisering av gutter ved at naturlige fysiske uttrykk, som fysisk lek med intensitet og konkurranse blir stoppet i skole og barnehage. Videre påstår han at mannsfokus/maskulinitet ikke har vært særlig politisk korrekt de siste 50 år. Det fins en kjønnspolitisk motstand mot menn og feminismen er en maktstrategi, sier han. Mannen ble på et tidspunkt et skaffedyr. Han kommer med en faktaopplysning: 1/5 av seksuelle overgrep begås av kvinner.

Igjen ; hva er det jeg hører? Hvorfor sier han det og hva betyr det?

Samtalelederen kommer inn med spørsmål som: Hvorfor hører vi ikke protester? Hvorfor er gutta så stille? Hvorfor svarer ingen på den unge nærmest voldtektsaktige mannen? Jeg hører ingen klare svar.

Lars Magne Andreassen er direktør for Arran Lulesamiske senter i Tysfjord kommune. Hva er forskjellen på en norsk og samisk mann, blir han spurt . Han svarer med å fortelle at de som kunne alt, de nevenyttige, var idealet. Nå er disse overflødige på arbeidsmarkedet. I likhet med norske snakker vi ikke om mannen, sier han.

Samtleleder spør så: Hvilke referanser har vi til samtale om mannen? Ingen svarer, men psykologen sier: – Menn er ekstremt blinde for kvinners makt. Kvinner definerer hva som er riktig å føle, hva som er riktige behov, hva som er riktige handlinger, hvilke penger som skal brukes til hva osv….

Nå skal vi snakke om Tysfjord kommune med bakgrunn i siste ukes medieoppslag, sier samtalelederen.Det gjør panelet nesten ikke.

Forsker Marit Aure inviteres inn i samtalen. Jeg merker at de forskningsbaserte uttalelsene hennes ikke engasjerer meg. Ingenting står på spill for henne. Hun kjemper ingen kamp for å få uttrykt seg og har ikke noe å forsvare slik som danseren forsvarer sin danseforestilling, psykologen sine klienter og direktøren sitt folk. Hun presenterer fakta om tingenes tilstand. Det er viktig nok. Men det kan også googles.
Jeg vil heller høre på menn som forteller hva de selv er og ikke er. Med formål å styrke og trygge seg selv. Jeg vil høre de fortelle med ord. Gjerne også med dans, bildekunst og musikk . Fortsett med det, fordi disse uttrykkene må foregå kontinuerlig da jeg ikke får noe utfyllende svar med å søke på ordet “mann”, i noen som helst søkemotor!

(Toppfoto fra forestillingen Anføttes med dansekompaniet Kartellet, foto: Lise Marie Mathisen/Harstad Fotoklubb)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *